Evenimente - Asociatia Sibiul Azi
382
page-template-default,page,page-id-382,qode-quick-links-1.0,tribe-no-js,tribe-bar-is-disabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive
« martie 2024 » loading...
L Ma Mi J V S D
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Experiențe inedite pentru 330 de elevi din Șura Mică, Ocna Sibiului și Nocrich, în cadrul proiectului „Dincolo de ușa clasei – dezvoltarea abilitaților socio-personale prin activități de învățare experiențială”

Pentru a preveni părăsirea timpurie a școlii, Asociația „Sibiul Azi” a derulat proiectul „Dincolo de ușa clasei – dezvoltarea abilitaților socio-personale prin activități de învățare experiențială” (ID 154168), menit să le ofere copiilor experiențe care să îi țină cât mai aproape de sistemul de învățământ.

330 de elevi de la trei unități de învățământ din Nocrich, Șura Mică și Ocna Sibiului au făcut parte din proiectul „Dincolo de ușa clasei – dezvoltarea abilităților socio-personale prin activități de învățare experiențială” care a urmărit, printre altele, și îmbunătățirea competențelor a 45 de cadre didactice din școlile partenere.

În prima etapă a proiectului, Asociația a urmărit dezvoltarea competențelor a 45 de cadre didactice din cadrul unităților de învățământ partenere, respectiv Școala Gimnazială Ocna Sibiului, Școala Gimnazială Șura Mică și Școala Gimnazială Norich. Acestea au participat la o serie de programe de formare și cursuri acreditate, cu referire la părăsirea timpurie a școlii și provocările asociate acesteia, precum și metode de lucru pentru copiii cu probleme de comportament.

După instruirea cadrelor didactice, copiii au avut parte de experiențe inedite.

Printre activitățile outdoor desfășurate s-au numărat: vizite la Grădina Zoologică Sibiu și la Direcția Silvică Sibiu, unde copiii au admirat specii de animale împăiate și au vizionat un film documentar despre fauna din România, activități de pictură cu ajutorul unor ștampile, activități matematice în natură, în aer liber, în pădure, ateliere de învățare – transmitere și creare de valori culturale, prin vizite la Cinema Gold, unde elevii au vizionare filme precum „Puișorii: Aventură în Africa”, realizarea de tablouri cu flori, din materiale naturale din natură (flori, frunze, crenguțe), vizite în Muzeul din Dumbrava Sibiului, unde elevii au descoperit o mică Românie rurală și gospodăriile tradiționale, excursii prin Sibiu, ateliere de „cercetași”, în cadrul cărora copiii au descoperit domeniul florei și faunei și și-au îmbunătățit abilitățile socio-emoționale și educaționale, precum și ateliere de art-terapie.

Proiectul este finanțat prin Fondul Social European – Programul Operațional Capital Uman 2014-2020 și desfășurat pe o perioadă de 13 luni, începând cu 14.12.2022.

Activitățile outdoor au avut rolul de a contribui la dezvoltarea aptitudinilor socio-umane ale copiilor, la creșterea încrederii în forțele proprii, la promovarea lucrului în echipă, la facilitarea de acțiuni ecologice și de protejare a mediului înconjurător, creșterea creativității, ingeniozității și a responsabilității acestora prin acțiuni și activități extracuriculare organizate la nivelul celor trei unități de învățământ din cadrul proiectului.

Un obiectiv principal al proiectului Asociației „Sibiul Azi” a vizat reducerea părăsirii timpurii a școlii, prin măsuri integrate de prevenire și de asigurare a oportunităţilor egale pentru elevii aparţinând grupurilor vulnerabile, cu accent pe elevii aparţinând minorităţii romă și elevii din mediul rural / comunităţile dezavantajate socio- economic, precum și îmbunătăţirea competenţelor personalului didactic din învăţământul preuniversitar, în vederea promovării unor servicii educaţionale de calitate orientate pe nevoile elevilor și a unei școli incluzive.

Proiectul „Dincolo de ușa clasei – dezvoltarea abilitaților socio-personale prin activități de învățare experiențială” a contribuit la realizarea obiectivului specific major al programului POCU, respectiv dezvoltarea resurselor umane prin creșterea accesului la un sistem de educație și formare profesională de calitate, asigurarea de condiții de acces egal la educație incluzivă și de calitate pentru copiii și tinerii (elevi) care provin din comunități dezavantajate socio-economic, în special din mediul rural și cu accent pe persoane de etnie romă, urmărind o abordare incluzivă extinsă la nivelul comunității dezavantajate.

Pe termen mediu și lung, măsurile integrate vor constitui baze solide pentru influențarea pozitivă a mentalităților în comunitățile dezavantajate.

Proiectul face parte din Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020, Axa prioritară 6 – Educație și competențe.

„Explorăm și învățăm în aer liber” ajunge la final. 330 de elevi din trei școli din județul Sibiu, implicați în activități outdoor

330 de elevi din trei unități de învățământ din județul Sibiu, respectiv Școala Gimnazială „Octavian Goga” Rășinari, Școala Gimnazială Nr. 23 Sibiu și Școala Gimnazială Nr. 10 Sibiu, s-au bucurat de proiectul „Explorăm și învățăm în aer liber”, al Asociației „Sibiul Azi”, în cadrul căruia au beneficiat de activități outdoor, menite să îi aducă mai aproape de școală.

Proiectul a urmărit formarea a 45 de cadre didactice din cele trei școli, instruindu-le, totodată, despre metodele de lucru pentru copiii cu probleme de comportament. Ulterior, cadrele didactice au derulat activități outdoor cu elevii, acțiunile având ca scop principal dezvoltarea aptitudinilor socio-umane ale copiilor, precum și reducerea părăsirii timpurii a școlii.
Printre activități s-au numărat și excursii la Alba-Iulia, la salinele Ocnele Mari – Horezu – Mănăstirea Cozia – Călimănești, în Livada Slimnic, drumeții pe Valea Plaiului și în Muzeul ASTRA, un atelier prin care copiii au învățat să modeleze bostanii și să sculpteze în dovleci, vizionarea de filme în cadrul programului „Astra Film Junior”, un atelier creativ de socializare, lecții prin care să învețe să păstreze curățenia în spațiile verzi, exerciții de dezvoltare a atenției, memoriei și de învățare facilă, vizite în Târgul de Crăciun, precum și workshop-uri de confecționare a costumelor populare reinterpretate.
Scopurile acestor activități au vizat dezvoltarea aptitudinilor socio-umane ale copiilor, creșterea încrederii în forțele proprii, promovarea lucrului în echipă, facilitarea de acțiuni ecologice și de protejare a mediului înconjurător, creșterea creativității, ingeniozității și a responsabilității acestora prin activități extracuriculare organizate la nivelul celor trei unități de învățământ partenere.
Proiectul „Explorăm și învățăm în aer liber” este cofinanțat din Fondul Social European prin Program Operațional Capital Uman 2014-2020.
Obiectivul principal al proiectului constă în reducerea părăsirii timpurii a școlii, prin măsuri integrate de prevenire și de asigurare a oportunităţilor egale pentru elevii aparţinând grupurilor vulnerabile, cu accent pe elevii aparţinând minorităţii romă și elevii din mediul rural / comunităţile dezavantajate socio- economic.
Prin activitățile propuse, proiectul contribuie la realizarea obiectivului specific major al programului POCU, respectiv dezvoltarea resurselor umane prin creșterea accesului la un sistem de educație și formare profesională de calitate, la asigurarea de condiții de acces egal la educație incluzivă și de calitate pentru copiii și tinerii (elevi) care provin din comunități dezavantajate socio-economic, în special din mediul rural și cu accent pe persoane de etnie romă.
Proiectul „Explorăm și învățăm în aer liber” POCU/20/4/2, Cod SMIS2014+154300 a început în 29.11.2022 și are o durată de 14 luni.